Sebuah batu bersurat tulisan Pallava telah ditemui di kawasan Kedukan Bukit, Palembang oleh seorang Belanda bernama M. Batenburg pada tahun 1920. Secara ringkasnya, batu bersurat yang dikenali sebagai Prasasti Kedukan Bukit tersebut menceritakan mengenai seorang tokoh bernama Dapunta Hyang yang melaksanakan satu perjalanan suci (mangalap siddhayatra) dari sebuah tempat bernama Minanga Tamvan menuju ke Matajap diiringi oleh 200 orang pawang dan lebih kurang 20000 tentera. Prasasti Kedukan Bukit turut mencatatkan tahun peristiwa tersebut mula berlaku iatu pada tahun Saka 605 yang bersamaan dengan tahun 683 Masihi. Dua baris terakhir prasasti tersebut menceritakan bahawa Dapunta Hyang berjaya membina sebuah wanua Srivijaya yang gemilang (laghu mudita datang marwuat wanua Criwijaya jaya siddhayatra subhiksa).

Sebuah lagi prasasti ditemui di Talang Tuwo, juga di Palembang oleh Louis C. Westenenk pada tahun yang sama Prasasti Kedukan Bukit ditemui. Prasasti yang dikenali sebagai Prasasti Talang Tuwo tersebut mencatatkan tarikh “tahun Saka pada hari kedua bulan terang bulan Chaitra” yang bersamaan dengan tarikh 23 Mac 684 Masihi. Prasasti ini pula menceritakan mengenai seorang raja bernama Dapunta Hyang Sri Jayanasa yang membina taman bunga dan kebun buah-buahan yang indah dinamakan “Sriksetra” untuk kegunaan segala makhluk malah prasasti tersebut turut mendoakan kebahagiaan dan kebaikan kepada raja yang membina taman tersebut.

Dapunta Hyang Sri Jayanasa sehingga kini dianggap sebagai pengasas empayar Srivijaya yang bermula sejak akhir abad ke-7 Masihi. Sejarah hidup baginda masih tidak diketahui dengan jelas tetapi dasar-dasar pemerintahan baginda mungkin dapat difahami melalui dua jenis sumber. Sumber pertama ialah dari prasasti-prasasti berbahasa Melayu kuno dan bertarikh akhir abad ke-7 Masihi yang ditemui di kawasan selatan Sumatera. Selain Prasasti Kedukan Bukit dan Prasasti Talang Tuwo, terdapat juga Prasasti Telaga Batu (bertarikh 683 Masihi) dan Prasasti Kota Kapur (bertarikh 686 Masihi).

Kewujudan prasasti-prasasti tersebut bukan sahaja menunjukkan bukti kewujudan bahasa Melayu kuno sejak abad ke-7 Masihi, malah prasasti-prasasti tersebut dapat memberi gambaran mengenai sistem pentadbiran dan politik awal Srivijaya pada masa pemerintahan Dapunta Hyang Sri Jayanasa. Sumber kedua pula ialah catatan-catatan perjalanan seorang sami Buddha dari China bernama Yijing (I-Ching) yang pergi melanjutkan pelajaran dalam agama Buddha di Nalanda, timur laut India dengan menggunakan jalan laut melalui kawasan Asia Tenggara pada akhir abad ke-7 Masihi.


Patung Dapunta Hyang Sri Jayanasa, pengasas Empayar Melayu Srivijaya yang terdapat di Muzium Kebangsaan Indonesia. 


(Dikutip Dari : https://www.thepatriots.asia)

Artikel SebelumPerhimpunan Plakat – Riausche Plakkaten
Artikel BerikutNafsu Jahat Hendaklah Dilawan

Tinggalkan Balasan